Obsah stránky

Přeshraniční spolupráce

pátek, 01. únor 2019 | MAS informuje
Inspirativní setkání učitelů v rámci přeshraniční spolupráce na rozvoji polytechnického vzdělávání

MAS Brána Brněnska úspěšně zahájila projekt přeshraniční spolupráce „Společné Technické školky“, který realizujeme společně se slovenským partnerem Občianskym združeniem Mikroregión Fatry v Turci.

Více o projektu.

Po zahajovací schůzce s ředitely a starosty slovenských obcích v Jasenské Dolině v prosinci 2018, na které byl představen program projektu, se v lednu 2019 mohlo uskutečnit první z plánovaných setkání slovenských a českých pedagogů, kteří se rozhodli pustit do dalšího rozvoje polytechnického vzdělávaní v mateřských školách a na prvním stupni základních škol.

V lednu 2019 proběhla cesta českých učitelů zapojených do projektu na Slovensko. Po náročné cestě byl odměnou zajímavý program. Podívali jsme se do slovenské ZŠ a MŠ v obci Krpeľany, večer jsme představili slovenským partnerům naše školky a školy a projekt Technické školky.

Druhý den proběhl workshop Technických školek, kde se vyráběla ptačí krmítka. Slovenskou stranou nám byly představeny, jejich dílny,  kde jsou vyráběny výrobky dle slovenských tradic.

Slovenští řemeslníci představili jednoduché úlohy, které budou následně použity v ČR v rámci projektu Technické školky.

Hlavní cíl cesty, tedy vzájemný přenos zkušeností mezi českou a slovenskou stranou byl naplněn. Obě strany získaly inspiraci a naši učetelé i realizátoři projektu Technické školy si přivezli nové zajímavé pracovní úlohy na základě slovenských lidových řemeslných tradic.

Obě strany tak mohou pokračovat v projektu, obohaceny novými úlohami  a novými kontakty.

V další fázi projektu přeshraniční spolupráce v rámci rozvoje polytechnického vzdělávání nás na jaře navštíví slovenští učitelé. Navštíví MŠ a ZŠ zapojené do projektu Technických školek a dojde k dalšímu přenosu zkušeností.
Věříme že i tato plánovaná návštěva bude minimálně stejně inspirativní.

Na podzim roku 2019 se pak obě strany znovu sejdou na Slovensku, kde dojde k předání nové metodiky, která vzniká díky podpoře projektu. Obě strany pak budou moci na své straně hranic pokračovat v dalším rozvoji polytechnického vzdělávání, bohatší o nové inspirace.

 

Slovensko
popis