Obsah stránky

Rodinný duch firmy Dřevostyl se rozvíjí i v době covidové: „Museli jsme lidem předávat vzorky materiálů před dveře,“ říkají majitelé firmy

úterý, 02. listopad 2021 | MAS informuje
KUŘIM - Kuřimská firma Dřevostyl už více než 20 let nabízí nábytek na míru. V doslova rodinném podniku se setkává několik generací rodiny Zemanů, které navazují na lásku ke dřevu od pradědy karosáře. „Zkušenosti se dřevem měl hlavně strýc, vyučený dřevomodelář, a společně s tatínkem rozběhli firmu,“ říkají bratři Libor a Michal Zemanovi, kteří pokračují v tradici a dál rozvíjejí rodinný duch podniku. V patnáctičlenném týmu nyní i díky podpoře Místní akční skupiny Brána Brněnska vznikl prostor pro vytvoření nového pracovního místa pořízením CNC vrtacího a obráběcího centra.

Čím se zabýváte? Co všechno vyrábíte?
Hlavní náplní naší práce je výroba moderního designového nábytku ze dřeva nebo lamina. Naší specializací jsou atypické dveře, ale dokážeme  vyrobit i kuchyně, ložnice, šatny, dětské pokoje, prostě kompletní realizace interiérů v rodinných domech. Okrajově se věnujeme i výrobě komerčních interiérů do restaurací a nábytku do kanceláří.

 

Řeknete nám něco málo o vaší historii?
Firma začínala po roce 1989 prakticky doma na koleně. Praděda byl karosář, a ten nám předal už v ranném věku lásku k řemeslu a ke dřevu. Začínalo se v domě, kde jsme žili v Kuřimi. Nejdříve se pracovalo v hospodářských staveních, ale postupně nestačil prostor a tak se našel  pronájem. V roce 2004 jsme koupili pozemek, na kterém momentálně stojí naše dílna. Nyní zaměstnáváme 15 pracovníků.

 

Můžete popsat k čemu slouží stroj, který jste získali díky dotaci přes MAS Brána Brněnska?
Stroj umožňuje přesnější výrobu specializovaných zakázek. Umí vyvrtat, nafrézovat, nadrážkovat vše naprosto přesně a bezchybně. Ušetřil nám mnoho práce, díky tomu zvládneme větší množství zakázek, a tak jsme mohli navýšit kapacitu v naší dílně o jedno pracovní místo.

 

Jak jste byli spokojení se spolupráci s Místní akční skupinou?
Dotaci jsme řešili s panem Miloslavem Kavkou – manažerem pro PRV, který nám vždy ochotně se vším pomohl. Byla to naše první zkušenost, kdy jsme si dotaci zpracovávali samostatně a vstřícná spolupráce s MAS nám vše pomohla zvládnout.

 

Uvažujete ještě nad nějakou dotací?
Potřebujeme modernější vybavení strojové dílny a chceme získat nové vybavení pro úspory energií.  Rádi bychom šli dále cestou možností získání dotací.

 

Vyrábíte nábytek na míru, jaká zakázka je u vás nejžádanější? Co je u lidí oblíbené?
Předností naší firmy je, že zákazník u nás na jednom místě vyřeší kompletní vybavení nábytkem celého svého domu. Navíc jsme schopni vyřešit i všechny speciální požadavky, které se během stavby vyskytnou. Většinou to vše začíná dveřmi, hlavně pokud má zákazník speciální požadavky na jejich šířku, výšku apod. Pak se dostáváme k dalšímu vybavení domácností.

 

Jak situace s koronavirem ovlivnila vaši práci? Je náročné se se zákazníky domluvit na určitém požadavku na dálku?
Hlavní problém byl s tím, že kvůli situaci a opatřením s Covidem se nám hodně posunuly termíny projektů. Byly problémy i s dodávkami materiálů. Ačkoliv komunikace se zákazníky a stavaři byla z počátku náročná, naučili jsme se vše zvládnout prostřednictvím online platformy. Horší to bylo již při vybíraní povrchů a barev. Museli jsme lidem předávat vzorky materiálů před dveře, ale všechno jsme to dobře zvládli a doufáme, že to už bude jenom lepší.

 

Jaké máte plány do budoucna? Na co se těšíte v souvislosti s vaším podnikáním?
Chceme ještě dále rozšířit naše dílenské prostory, hlavně kvůli nákupu dalších strojů. Nemáme v plánu se rozrůstat do velkého podniku, momentální počet zaměstnanců je pro chod naší firmy ideální.

Prázdná galerie
popis