Obsah stránky

Když tři MASky tvoří s úsměvem

pondělí, 06. září 2021 | MAS informuje
ČERNÁ HORA - Poslední srpnový týden se v Černé Hoře konala ojedinělá akce ve spojení tří Místních akčních skupin a to MAS Boskovicko Plus, Místní akční skupina Brána Brněnska a MAS Bobrava v rámci projektů Místní akční plány rozvoje vzdělávání II (MAP II). V uvolněné prázdninové atmosféře se potkaly zástupkyně více než 20 škol a školek z těchto regionů. Dvoudenní workshop s názvem Tvoříme s úsměvem zahrnoval ukázku šití na stroji, tvorbu tzv. scrapbooků pro děti a výrobu zajímavých děl z polystyrenu a následné sdílení příkladů dobré praxe.

S polytechnickým vzděláváním ve školách začali v Místní akční skupině Brána Brněnska již v roce 2015 v rámci projektu Technické školky. Za tuto dobu navštívili spoustu škol jak u nás, tak i na Slovensku. Děti jsou vedeny hravou formou k manuální zručnosti. Tvorba vlastních funkčních výrobků, které děti využijí i při dalších hrách, se s nadšením chytla všude. Nyní objíždí v rámci projektu MAP II školky a školy v regionu Kuřimsko a Rosicko několikrát do měsíce. “Děti se na vyrábění  těší, ve frontě stojí i holky, aby si něco vyvrtaly nebo nařezaly,” hodnotí projekt kladně učitelky. Za propojením tří MASek a celou akcí stojí Jaroslav Martínek.

“Dříve jsme vyráběli z balsy, ale polystyren je levnější a stejně tvárný. Teď mě to z něj moc baví a rád vymýšlím nové modely, které pak učím děti,” říká Jaroslav  Martínek. Při workshopu si učitelky vyzkoušely výrobu tikajících hodin nebo vyřezávaly větrný mlýn. “Jé, kde mám ciferník? Jede ti to? Jakou pilku tady použít?” ozývalo se v průběhu kurzu. Není těžké si představit, jak se budou za pár týdnů úplně stejně ptát mladší svěřenci ve školce či družině. Pro ty ale budou připraveny přece jen lehčí výrobky. “Učitel by měl umět vždycky víc, než žák, proto jsem si tady připravil docela těžké modely,” usmívá se Jaroslav Martínek.

Náročné se zdá i učit děti používat šicí stroj, ale zdání klame. Lektorky Ivana Havelková a Petra Lišková na své lekci naopak dokazují, jak je šití i pro mladší skupiny zajímavé a lehké. Zároveň je to něco, co si děti mohou procvičovat i doma. “Během covidu jsme samozřejmě žádné kroužky ani družiny mít nemohli, ale mám ve třídě dva kluky, co k Vánocům dostali šicí stroje a nemůžou se dočkat, co dalšího se na hodinách zase naučí,” říká jedna z účastnic workshopu. Při ukázkách prací z různých školek zase zazněly praktické dotazy na ostrost nůžek a použité materiály. “Někdy se učitelky bojí víc jako děti,” směje se jedna z nich.

Nabyté zkušenosti učitelky a vychovatelky využijí v dílnách ve školkách nebo družinách. Z workshopu si kromě informací odvezly také sborník s dalšími nápady, jak dětem zpříjemnit volný čas. Covid necovid, manuální práce táhnou, a po dlouhé době online výuky budou určitě ještě oblíbenější.

 

 

Tvoříme s úsměvem
popis